Over Hannelore Zwitserlood

'In haar oude schoolrapporten schrijft de leraar dat ze zo goed voorleest, met een 'leuke toon!'

Momenteel is Hannelore dagelijks te horen als sidekick in De 538 Ochtendshow met Frank Dane, maar eigenlijk is ze haar hele leven al bezig met radio en communiceren. Ze test haar stembanden voor het eerst op 25 september 1975 in Den Haag. Op de lagere school speelt ze al 'radiootje' met haar vriendinnetjes en in haar oude schoolrapporten schrijft de leraar dat ze zo goed voorleest, met een 'leuke toon!'

Communicatie-wetenschap

Na het VWO in Amstelveen gaat ze op haar 17de Communicatiewetenschap studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Op datzelfde moment begint ze bij Radio Rondevenen, een lokale omroep die nu Midpoint FM heet. Eenmaal in Amsterdam wonend meldt ze zich daar bij de radiozenders Salto en Radio Amsterdam, waar ze het nieuws en diverse programma´s presenteert. 

Financieel

Al tijdens haar afstuderen in 1999 gaat ze aan de slag bij de nieuwe krant Spits, waar ze het financieel-economische nieuws onder haar hoede krijgt en de werk- en studie-rubrieken vult. Ze stapt na twee jaar over naar Finance Television, een internetzender van het huidige ZoominTV. Ze presenteert het financieel-economische FTV-journaal, dat ook wordt uitgezonden op AT5 en TV-Noord-Holland.

RTL Nieuws

In 2001 wordt ze aangenomen bij RTL. Ze is op Yorin FM te horen als nieuwslezer en presenteert het middagprogramma op RTL FM, waar ze ook live interviews doet tijdens dit actualiteitenprogramma. Ook is Hannelore jarenlang te horen als voice-over in de televisie-uitzendingen van het RTL Nieuws.

Radio 538

Na RTL Nieuws stapt ze over naar de toen gloednieuwe radiozender Q-Music, waar ze nieuwslezer en sidekick wordt in de ochtendshow van Jeroen van Inkel. Na ruim twee jaar gaat Hannelore nieuwslezen bij Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM en ze schrijft medische en wetenschappelijke krantenartikelen voor Media Planet.

Meer lezen
foto: William Rutten


In 2009 stapt ze over naar Radio 538 en is ze ook te horen als presentator van het ochtendprogramma van RTV Utrecht. . Vanaf 2011 was ze ruim vier jaar lang de vaste nieuwslezer in het middagprogramma op Radio 538 van Ruud de Wild en was ze ook dagelijks te horen op SlamFM. Sinds augustus 2016 was ze te horen in het  middagprogramma van Coen en Sander op Radio 538. In september 2017 stapte ze over naar televisie, naar het RTL-programma 5 Uur Live.

Meer lezen

Auteur

In november 2018 verschijnt het boek 'Goed Nieuws, (over)leven in de radiowereld'. Een uniek kijkje achter de schermen van de radiowereld en niet alleen Hannelore, maar ook vele andere bekende radiomensen vertellen alle ins & outs.

Meer lezen

Presentator

Samen met Tamara Bok geeft ze nieuwsleestrainingen (www.cursusnieuwslezen.nl) aan particulieren en bij diverse omroepen, zoals NH Radio. En natuurlijk spreekt ze in haar eigen studio radiocommercials en web-voiceovers in, want daar gaat deze hele website over. :-)

Meer lezen

2018© Hannelore Zwitserlood  - Webdesign: WME